Koska kivitalo räätälöidään aina asiakkaan toiveita ja tarpeita vastaavaksi, ovat kustannuksetkin yksilöllisiä. Lammi Kivitalojen kustannusmallit auttavat kuitenkin hahmottamaan unelmien kodin kustannusrakennetta. Ammattilaisten turvin haaveet saadaan muutettua todeksi järkevään hintaan.
Kivitalokodin hintaan vaikuttavista päätöksistä noin 80 prosenttia tehdään suunnitteluvaiheessa. Kun arkkitehti ja rakennesuunnittelija tekevät työtään, alkaa kokonaisuuden hintalappu hahmottua. Siksi onkin tärkeää, että suunnitteluvaiheeseen panostetaan ja ratkaisuja mietitään sekä käytännöllisyyden, ulkonäön että kustannusten näkökulmasta.
– On todella tärkeää, että suunnittelija tietää, minkä mittaluokan budjetille taloa tehdään. Kustannuksia saadaan suitsittua esimerkiksi tehokkaalla mitoittamisella, jolloin ratkaisut suunnitellaan harkkorakenteen ehdoilla. Näin säästetään hurja määrä työtä, kun harkkoja ei tarvitse leikata esimerkiksi ikkuna-aukkojen takia vaan suunnitelma kunnioittaa valittua runkomateriaalia, Lammi-Kivitalojen asennuskoordinaattori Joonas Sipari painottaa.
Harkittua persoonallisuutta
Harkkorakenteen mukaan mitoitettu ja yksinkertainen suunnitelma ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kodista tulisi tylsä ja tavanomainen.
– Jo se, että kivitalo suunnitellaan aina sekä tontin että perheen ehdoilla, tekee kodista yksilöllisen. Mitä enemmän kotiin halutaan persoonallisuutta ja näyttävyyttä, sitä isommaksi hinta yleensä kohoaa. Omaleimaisuutta voi kuitenkin tuoda myös pienemmin ratkaisuin ja näyttävät valinnat kannattaa keskittää esimerkiksi niihin tiloihin, joissa myös vieraat viihtyvät, Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskuksen (PRKK) toimitusjohtaja Mikko Juva vinkkaa.
Arkkitehdin suunnittelemat ratkaisut olisi hyvä käyttää aina rakennesuunnittelijan kautta ja kysyä, miltä valintojen kustannukset näyttävät ja löytyykö vastaavien asioiden tekemiseen kustannustehokkaampia tapoja.
– Samalla rakennuttaja tulee tehneeksi tietoisia valintoja siitä, mihin hän haluaa panostaa ja missä on vara säästää, Joonas Sipari selventää.
Ammattilaiset mukana alusta alkaen
Harkitut ja tietoiset valinnat auttavat pitämään kotiunelman kustannukset kurissa. Mikko Juvan mukaan melko harva hyödyntää ammattilaisten apua projektin alkumetreiltä asti. Jo tontin hankintavaiheessa kannattaisi nimittäin kääntyä arkkitehdin tai talomyyjän puoleen.
– Pettymys voi olla suuri, jos ei hankitulle tontille saakaan rakentaa haaveiden kaltaista taloa kaavan asettamien rajoitusten takia. Lisäksi tontin saattaminen rakennuskuntoon saattaa osoittautua yllättävänkin kalliiksi, jos ei maapohjasta ole riittävän tarkkaa tietoa. Haasteita voivat aiheuttaa esimerkiksi kallioinen tai liian pehmeä maaperä tai korkealle nouseva pohjavesi, Mikko Juva listaa.
Kustannuksia on seurattava tarkasti
Vaikka iso osa rakennushankkeen kustannuksista lukitaan jo suunnitteluvaiheessa, voi budjetti paukkua myös urakan loppumetreillä. Mikko Juvan mukaan ylilyöntejä tapahtuu monesti keittiötä ja kylpytiloja varusteltaessa. Esimerkiksi hieman arvokkaammat pintamateriaalit ja kalusteet sekä omaperäiset valaistussuunnitelmat kasvattavat kokonaisbudjettia yllättävän paljon. Pieneltä tuntuvista panostuksista siellä täällä kertyy lopulta iso lasku.
– Valintojen kustannusvaikutukset pitäisi arvioida tarkasti ja kuluja tulisi seurata kurinalaisesti. Kun asiakas on kustannustietoinen, tarttuu sama mentaliteetti suunnittelijoihin ja muihin ammattilaisiinkin, Mikko Juva korostaa.
Artikkeli julkaistu alun perin Lammi Koti 2024 –lehdessä.