Turvallinen ja kestävä palvelukoti

Turvallinen ja kestävä palvelukoti rakentui Hollolaan. Jo rakennuksen varhaisessa suunnitteluvaiheessa huomioitiin tulevien asukkaiden tarpeet mahdollisimman hyvin. Toiveena oli kestävä, pitkäikäinen rakennus, jossa olisi rauhallinen äänimaailma. Harkkorakenne oli alusta asti selkeä valinta kohteeseen.

Turvallinen ja kestävä palvelukoti rakentui Hollolaan. Salpakankaan Palvelukoti.

Kiinteistö Oy Hämeen avainkiinteistöt rakennutti Hollolaan palvelukodin, joka on ympärivuorokautinen palveluasumisen yksikkö erityistukea tarvitseville vammaisille henkilöille. Elokuussa 2024 valmistunut Salpakankaan palvelukoti suunniteltiin ja toteutettiin käyttäjien tarpeesta. Jo rakennuksen varhaisessa suunnitteluvaiheessa huomioitiin tulevien asukkaiden tarpeet mahdollisimman hyvin. Hankeen tilaajana toimi Kiinteistö Oy Hämeen avainkiinteistöt, jonka Avain-säätiö omistaa. Avain-säätiö on voittoa tavoittelematon toimija, joka edistää eri tavoin tukea tarvitsevien, kuten vammaisten osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksia järjestämällä kuntoutumista ja selviytymistä tukevia sosiaalipalveluja. Avain-säätiö, Kiinteistö Oy Hämeen avainkiinteistöiden johtaja Kristiina Korkala kuvaa hankkeen lähtökohtia:

– Projekti käynnistyi täysin hyvinvointialueen tarpeista. Valitsimme projektiin parhaat asiantuntijat, jotta lopputulos olisi tuleville käyttäjille paras mahdollinen.

Uudessa Salpakankaan palvelukodissa on 15 asuntoa, yhteiset oleskelutilat, varastotilaa sekä muun muassa sähköpyörätuolien latausmahdollisuus. Kaikki tämän päivän tarpeet on huomioitu uudessa palvelukodissa.

Katja Takala-Kuiri Päijät-Hämeen hyvinvointialue vammaispalvelutKatja Takala-Kuiri Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta edusti hankkeessa käyttäjän näkökulmaa.

– Toiveena oli toimiva, kestävä, pitkäikäinen rakennus, jossa olisi rauhallinen äänimaailma, kertoo Katja Takala-Kuiri Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta. Hän toimii tulosyksikköpäällikkönä asumisessa ja päiväaikaisessa toiminnassa ja edusti hankkeessa käyttäjän näkökulmaa edustavana asiantuntijana.

Harkkorakenne oli selkeä valinta

Rakentamisen asiantuntijana ja rakennustöiden valvojana hankkeessa toimi Tuomo Koskinen, Berater Oy:ltä. Berater Oy on lahtelainen rakennusalan asiantuntijaorganisaatio, joka on erikoistunut rakennuttamiseen, työmaavalvontaan ja monipuolisiin rakennusalan asiantuntijapalveluihin. Myös Koskinen oli hankkeessa asiantuntijana mukana ihan suunnitteluvaiheen alusta saakka:

– Hankkeen toteutustapa oli perinteinen kokonaisurakka eli tilaaja vastasi suunnittelusta ja itse toimin suunnitteluvaiheesta asti projektipäällikkönä tässä hankkeessa sekä vastasin suunnitteluohjauksesta.

Tuomo Koskinen Berater Oy:stä toimi hankkeessa rakentamisen asiantuntijana ja rakennustöiden valvojana.Tuomo Koskinen Berater Oy:stä toimi hankkeessa rakentamisen asiantuntijana ja rakennustöiden valvojana.

Koskinen kuvaa hanketta mielenkiintoiseksi, sillä projektissa oli paljon huomioitavia erityispiirteitä:

– Alun perin tontilla sijaitsi yhteensä neljä rakennusta, joista kolme oli huonokuntoisia. Nämä kolme rakennusta purettiin ja niiden tilalle rakennettiin yksi uusi palvelukoti, siten, että tontille jätettävä palvelukotirakennus pysyisi toimintakuntoisena koko rakennushankkeen ajan ilman minkäänlaisia käyttökatkoja. Muun muassa näistä lähtökohdista alettiin hanketta suunnittelemaan.

– Vaativuutta hankkeelle toi lisäksi se, että tämä yksi tontille jätettävä rakennus eriytettäisiin tekniikaltaan itsenäiseksi yksiköksi sekä uusi palvelukotirakennus rakennettaisiin tämän rakennuksen sekä katualueiden väliin jäävälle tonttiosuudelle, aivan katujen varteen, tontin pinta-ala mahdollisimman tehokkaasti hyödyntäen, kuvaa Koskinen projektin lähtökohtia.

Turvallinen ja kestävä palvelukoti Salpakankaan palvelukoti HollolaUusi Salpakankaan palvelukoti valmistui katualueiden välittömään läheisyyteen tontin kulmalle. Taustalla näkyvä palvelukotirakennus oli toimintakuntoinen koko rakennushankkeen ajan.

Projekti käynnistyi toukokuussa 2023 purku-urakalla, kun tontilla olleet huonokuntoiset rakennukset purettiin. Sen jälkeen voitiin vasta aloittaa uuden palvelukodin rakentaminen. Haaste rakentamiselle oli vieressä oleva asumisyksikkö, joka täytyi pitää toimintakuntoisena ilman mitään käyttökatkoksia. Lisäksi pieni tontti, joka sijaitsee katualueiden välittömässä läheisyydessä, aiheutti omat haasteensa rakentamiselle. Toteutustapa ja rakenneratkaisu löytyivät kuitenkin helposti:

– Tilaajan ja käyttäjän toiveet ja tarpeet huomioiden, oli kivirakentaminen selkeä ratkaisu kohteeseen, jossa toiveena oli turvallinen, kestävä, pitkäikäinen rakennus. Tilaajalla oli myös aikaisempia hyviä kokemuksia kivirakentamisesta, joka osaltaan vaikutti valintaan runkomateriaalissa. Palvelukodin kaikki ulkoseinät ja väliseinät ovat kiveä. Kohteessa ei siis ole mitään orgaanista rakennetta, ei alapohjassa, ulkoseinissä, väliseinissä tai yläpohjassakaan. Kivirakenteen etu valvojan kannalta on se, että se on kosteusteknisesti hyvin turvallinen rakenne, kun ei ole höyrynsulkuja, orgaanisia rakenteita: puuta tai puita eristeitä, mikä olisi herkkä kastumaan ja aiheuttamaan sisäongelmia, summaa Koskinen kivirakentamisen etuja. Turvallinen ja kestävä palvelukoti Salpakankaan palvelukoti Hollola– Se myös vähentää työmaa-aikaista sääsuojaustarvetta, mikä taas tuo säästöjä kokonaishankkeeseen, hän jatkaa.

– Kohde rakennettiin pienelle tontille, jossa ei ollut tilaa nosturille tai isolle rekkaliikenteelle. Työmaan logistiikka oli suunniteltava siten, että kaikki pystyttiin tekemään olemassa olevalla tontilla ja samalla säilyttämään käytössä viereinen palvelukotirakennus. Siten harkkolavojen tuonti työmaalle ja niiden ladonta oli huomattavasti helpompaa kuin esimerkiksi elementtirakentaminen. Harkkorakentaminen myös mahdollisti työmaan etenemisen koko ajan ilman katkoksia ja vaikka aikataulu oli tiukka, saatiin rakennus valmiiksi tavoiteajassa ja jopa hieman aikaisemmin, kuvailee Koskinen.

Harkkorakenne Lammin Lämpökivellä

Kohteeseen sopivat tuotteet löytyivät Lammin Betonin tuotevalikoimasta. Kohteen kaikki seinät ovat kiveä. Rakennuksen runko on tehty käyttäen Lammin lämpöharkkoja ja sisäseinissä on käytetty Lammin muottiharkkoja sekä Lammin väliseinäkiviä.

Sami Venäläinen Raspal Oy:stä toimi hankkeen Vastaavana työnjohtajanaSami Venäläinen Raspal Oy:stä toimi hankkeessa Vastaavana työnjohtajana.

Raspal Oy toimi hankkeessa päätoteuttajana ja Sami Venäläinen toimi Vastaavana työnjohtajana. Lammin Betonin tuotteet olivat selkeä valinta kohteeseen:

– Yhteistyöhön Lammin Betonin kanssa päädyttiin kilpailutuksen kautta. Lammi oli jo ennestään tuttu ja luotettava toimija ja valikoimasta löytyi kaikki projektiin tarvittavat tuotteet. Lammin tehdas myös sijaitsee logistisesti järkevän matkan päässä kohteesta, joka toi myös rahtietua. Kaikki Lammin tuotteet ovat varastotuotteita ja toimitukset saatiin tarvittaessa nopeastikin työmaalle.

– Kohteessa on käytetty ulkoseinissä Lammin LL400 lämpöharkkoa ja kantavina väliseininä MH200-muottiharkkoa sekä ei kantavina väliseininä VSK100-harkkoa. Harkkojen lisäksi Lammilta saatiin kätevästi samaan toimitukseen kaikki oheistuotteet eli asennus- ja ladontakiilat, uretaanit sekä aukonylitysteräkset, listaa Venäläinen kohteessa käytettyjä Lammin tuotteita.

Turvallinen ja kestävä palvelukoti Salpakankaan Palvelukoti Hollola

Lammin Betonilla panostetaan myynti- ja asiakaspalveluun ja on tärkeää, että asiakasta opastetaan tuotteiden käytössä ja parhaassa tapauksessa myös alkuperäistä toteutustapaa voidaan yhdessä kehittää ja tehostaa.

– Olemme olleet tyytyväisiä, että päädyimme Lammin tuotteisiin. Tuotteet ovat hyviä ja mittatarkkoja. Toimitukset ovat tulleet sovitusti ja palvelu on ollut sujuvaa. Saimme Lammilta neuvoja esimerkiksi aukonylitysdetaljeihin ja alun perin isojen ikkuna-aukkojen ylityksien toteutustavaksi vaihdettiin aukonylitysrautaylitykset aiemmin suunnitellun paikallavalujen sijaan. Tämä nopeutti toteutusta huomattavasti, kuvaa Venäläinen yhteistyötä Lammin kanssa.

Turvallinen ja kestävä palvelukoti

Salpakankaan palvelukoti valmistui elokuussa 2024, jopa suunniteltua aikataulua hieman aiemmin. Sekä tilaaja, hankkeen asiantuntijat, että uudet asukkaat olivat tyytyväisiä.

– Koko hanke oli kaikin puolin onnistunut. Meillä oli koko ajan loistava tiimi toteuttamassa tätä. Harkkorakenne oli paras vaihtoehto tähän kohteeseen ja arkkitehtuurillisesti rakennus sopii erittäin hyvin vieressä olevaan punatiiliverhoiltuun rakennukseen sekä tontin takana oleviin mäntypuihin. Sisällä rakennuksessa oli kodinomainen lämmin tunnelma, kuvailee Kristiina Korkala.

Turvallinen ja kestävä palvelukoti Salpakankaan palvelukoti HollolaUuden palvelukodin arkkitehtuuri ja sävymaailma sointuvat hienosti yhteen viereisen rakennuksen kanssa.

Aikataulussa pysyttiin ja hanke valmistui jopa hieman etuajassa.

– Koko projektihan alkoi noin puolitoistavuotta sitten, mutta rakennusvaihe on mennyt todella nopeasti. Koen, että käyttäjien tarpeet on huomioitu rakennuksessa hyvin. Kivirakenteiset seinät ovat kestäviä ja niihin saa hyvin kiinnitettyä esimerkiksi erityiskeinuja tai muita apuvälineitä. Tiloista löytyy myös muunneltavuutta. Yhteistä isoa tilaa voidaan tarvittaessa eriyttää pienempiin. Osa asunnoista on varustettu minikeittiöillä, ja asukas voi harjoitella itsenäisiä elämäntaitoja ja osassa on varaus keittiölle, jos tulevaisuudessa tilojen käyttötarpeet muuttuisivat, kuvaa Katja Takala-Kuiri palvelukotia.

Turvallinen ja kestävä palvelukoti Salpakankaan palvelukoti HollolaPalvelukodin sisäpiha on viihtyisä.

Myös Tuomo Koskinen kertoo hankkeen onnistuneen hyvin ja suunnitellusti:

– Vaikka aikataulu oli tiukka, siinä pysyttiin hienosti. Yksi mukavimmista muistoista työmaalta oli se, kun toukokuussa 2023 aloitettiin hanke ja saatiin runko valmiiksi siten, että syksyllä saatiin lämmöt rakennukseen ennen talvea. Kaikki sujui juuri siten kuin oltiin suunniteltu.

Vastaava työnjohtaja Sami Venäläinen on myös tyytyväinen lopputulokseen:

– Kyllä yksi parhaista muistoista työmaalta oli se päivä, kun kohde luovitettiin tilaajalle ja näki, että tilaaja on tyytyväinen ja asukkaat pääsivät muuttamaan rakennukseen.

Haastattelupäivänä oli Salpakankaan palvelukodissa asuttu muutama päivä ja asukkaat vaikuttivat tyytyväisiltä.

– Vaikka oli paljon asukkaita samassa tilassa, niin oli rauhallista eikä ollut mitään hälyääniä. Asukkaat vaikuttivat oikein tyytyväisiltä, kertoo Takala-Kuiri.

Turvallinen ja kestävä palvelukoti Salpakankaan palvelukoti Hollola

Salpakankaan Palvelukoti, Hollola

  • 1-kerroksinen palvelukoti
  • 15 asuntoa ja yhteiset tilat
  • Kokonaisuuden rakennusaika: 14 kk, valmistumisvuosi 2024
  • Runko: US Lammi LL400, VS Lammi MH200, VSK100
  • Rakennuttaja: Kiinteistö Oy Hämeen avainkiinteistöt
  • Rakennustöiden valvonta: Berater Oy
  • Pääurakoitsija: Raspal Oy
  • Harkkoladonta ja -valut: Muuraus Huttunen Oy

 

 

Tutustu toimitilareferensseihin »

Kokemuksia harkkorakentamisesta

15 asunnon palvelukoti Hollolaan

Kestävä, turvallinen ja pitkäikäinen palvelukoti rakentui Lammin lämpöharkoista.

 

Kokemuksia harkkorakentamisesta »