Kuorikivi pelittää halleissakin

Lammin Betonin Kuorikiviharkkoa on totuttu pitämään asuintalojen rakenneratkaisuna. Tästä käyttötarkoituksesta onkin kertynyt kuuden vuoden aikana eniten kokemuksia. Kuorikivi soveltuu kuitenkin erinomaisesti myös hallirakentamiseen. Vuonna 2021 valmistui ensimmäinen kuorikivirakenteinen halli Poriin.

Valueristeharkon kehittämistyö eteni tuotteistukseen ja uuden tuotteen markkinoille tuloon vuonna 2018. Porilainen Rakennuspalvelu Dynamo Oy oli ensimmäisiä, jotka jo tuolloin hankkivat käyttökokemuksia uudesta tuotteesta. Yhtiö tunnetaan Porin ja Rauman alueilla omaa tuotantoa harjoittavana asuinkohteiden, mutta myös teollisuushallien rakentajana.
– Kuorikivi kiinnosti alusta alkaen, koska sen avulla toteutusaikataulua voi oleellisesti nopeuttaa. Ulkokuorta ei tarvitse valaa, minkä ansiosta rakenne on heti valmis, eikä tarvitse odottaa ulkokuoren kuivumista ensimmäisen lämmityskauden yli, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Tuomas Myllymäki, jolla on valmiudet myös suunnitella toteutettavat rakenteet itse.

Tuomas Myllymäki hallitsee sekä harkkorakenteiden suunnittelun että harkkorakentamisen.

Kuorikiven edut myös hallirakentamisessa

Koska Rakennuspalvelu Dynamo toimii perustajaurakoitsijana eli se rakennuttaa kohteensa ja hankkii niille asiakkaat, toteutusajan minimointi on huomattava etu.
– Monia muitakin etuja on tullut todennetuksi. Kuorikiven yhteydessä kutistumishalkeamat jäävät minimaalisiksi, ja sisäkuoren valussa voi käyttää kiviaineksessa isompaa raekokoa. Kaikki nämä edut ovat samat myös hallirakentamisessa, josta meillä on kertynyt kokemuksia vuodesta 2021 lähtien.

Ensimmäinen halli vuonna 2021

Rakennuspalvelu Dynamo rakennutti ja rakensi ensimmäisen valueristeharkkorakenteisen hallinsa vuonna 2021. Kokemukset olivat Tuomas Myllymäen mukaan yksinomaan myönteiset.
– Pääsimme pinnoittamaan ulkokuoren välittömästi, ja saimme halliosakkeen ostaneet käyttäjät sisään puolen vuoden kuluttua rakentamisen aloittamisesta.

Valueristeharkon eli kuorikiven avulla hallirakentaminen nopeutuu.

Poriin valmistuneen hallin valueristeharkkorakenne koostuu 200 millimetrin betonisesta sisäkuoresta, 170 millimetrin EPS-solumuovieristeestä ja 30 millimetrin vahvuisesta ulkokuoresta. Vastaava ratkaisu sopii erityisesti kohteisiin, joissa on suuret lujuusvaatimukset: kerrostaloihin, teollisuusrakennuksiin ja korkeisiin maanalaisiin rakenteisiin.
– Hallirakentamiseen on nyt hyvä referenssi. Rakenteilla ja suunnitteilla on lisäksi useita asuinkohteita Rauman ja Porin seuduilla.

Valueristeharkon yksi etu on kutistumishalkeamien pienuus.

 

Koy Porin Eteläväylä 40

Eteläväylä 42, Pori

  • Koy Porin Eteläväylä 40, hallikiinteistö
  • Perustajaurakoitsija: Rakennuspalvelu Dynamo Oy
  • Rakennusvuosi: 2021
  • Laajuus: 1645 krm2
  • Runkorakenne: Lammi Kuorikivi® -harkkorakenne
  • Arkkitehti- ja rakennesuunnittelu: Tuomas Myllymäki

 

 

ALKUPERÄISJULKAISU: KIVESTÄ MUURAAMALLA 2/2022

Lue koko lehti: KM_2_2022.pdf (kivitaloinfo.fi)

TEKSTI Vesa Tompuri
KUVAT Jussi Partanen