Lammi siirtyi valmistamaan vain vähähiilisiä tuotteita

Suomen suurin betoniharkkovalmistaja Lammin Betoni siirtyi tänä syksynä valmistamaan vain vähähiilisiä harkkotuotteita. Muutoksella on suora vaikutus yrityksen tuotteiden hiilijalanjälkeen. Saavutettu hiilijalanjäljen pienennys vaihtelee tuotekohtaisesti ollen suurimmillaan jopa 53 prosenttia. Siirtyminen täysin vähähiilisiin tuotteisiin on alalla harvinaista, sillä valtaosa betonialan yrityksistä tarjoaa vähähiilisiä tuotteita toistaiseksi vain optiona tavallisten tuotteiden rinnalla. 

Lammin Betonin harkkolinjasto

Lähes 70-vuotias perheyritys otti ison harppauksen vastuullisuustyössään siirtymällä syksyn aikana valmistamaan vain vähähiilisiä tuotteita. Nyt toteutettu päästöjen pienentäminen ei ole ensimmäinen lajiaan, sillä Lammin tuotekohtaiset päästöarvot ovat olleet jo valmiiksi hyvällä tasolla. Ensimmäiset isot päästövähennykset yrityksessä saavutettiin jo vuonna 2010, kun koko tuotannon valmistusreseptit optimoitiin. Tällöin muutoksella oli arviolta 20–30 % vaikutus hiilijalanjäljen pienenemiseen. Vuonna 2019 yritys siirtyi koko harkkotuotannossa käyttämään vain uusiutuvaa sähköenergiaa ja vuonna 2022 Lammin Betoni laati ensimmäisenä betoniharkkovalmistajana standardin mukaiset, verifioidut ympäristöselosteet.

– Tavoitteemme on puolittaa tuotekohtaiset päästöarvot vuoteenLammin Betonin markkinointi- ja kehityspäällikkö Markus Inkiläinen 2030 mennessä. Tänä syksynä toteutetulla tuotannon muutoksella asetettu tavoite osin jo saavutettiin, sillä kokonaispäästöt pienenivät tuoteperheestä riippuen 23–53 %, keskimääräisen pudotuksen ollessa 42 %, tiivistää Lammin Betonin markkinointi- ja kehityspäällikkö Markus Inkiläinen.

 

LL400-harkon hiilijalanjäljen kehittymisestäMuutoksen taustalla vastuullisuusohjelma ja LOIKKA-hanke

Lammi laati vuonna 2022 vastuullisuusohjelman, minkä myötä vastuullisuustyöstä on tullut yritykselle suunnitelmallisempaa ja tavoitteellisempaa. Hiilineutraali rakentaminen on yksi Lammin vastuullisuusohjelman neljästä painopistealueesta. Hiilineutraaliuden edistämiseksi, Lammi oli vuonna 2022–2024 mukana Aalto-yliopiston ja viiden betoniteollisuuden yrityksen yhteisessä LOIKKA-hankkeessa, missä keskityttiin ensisijaisesti masuunikuonan hyödyntämiseen betonin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Laadusta ei tingitä 

Lammin omassa CO2-Loikka-hankkeessa tutkittiin lopulta vuosien 2022–2024 aikana 6 erilaista seossementtityyppiä ja yhteensä 17 erilaista reseptiyhdistelmää. Kesällä 2024 saatiin valitulla vähähiilisellä sideaineyhdistelmällä täytettyä kaikki yrityksen tuotteilleen asettamansa vaatimukset. Mittatarkkuuden ja standardinmukaisten lujuustestien lisäksi yritys teetti uusilla tuotteillaan pitkäaikaiskestävyyteen liittyvät jäädytyssulatuskokeet, Lammin Betonin harkkotuotteet ovat aina vähähiilinensekä M1-sisäilmapäästötestit. Saavutetut tulokset olivat lopulta niin hyviä, että yritys päätti vielä optimoida tuotteiden valmistusreseptejä ja pudottaa kokonaissideainemäärää. Tehdystä muutoksesta huolimatta lopullisilla resepteillä valmistetut tuotteet ovat testien perusteella aiempiin tuotteisiin verrattuna samalla tasolla – loppulujuuksien osalta jopa hieman aiempaa parempia.

Ulkoisella laskentatyöllä luotettavat tulokset

Inkiläinen korostaa, että Lammin Betonin vastuullisuustyö halutaan pitää konkreettisena ja luotettavana:

– Vastuullisuusohjelmaamme laadittaessa yksi keskeisimmistä asioista oli, että meillä vastuullisuus ei ole niin sanotusti päälle liimattua, vaan sen tulee kuvata aidosti ja läpinäkyvästi meidän toimintaamme. Esimerkiksi vähähiilisyyden osalta asetetut tavoitteet ja saavutetut tulokset tulee olla selkeitä ja mitattavissa olevia.

Lammin Betoni on käyttänyt tuotteidensa ympäristövaikutuksen laskentatyössä AFRY Finland Oy:n asiantuntijuutta. Nyt toteutettu tuotevaiheen A1-A3 päästövähennystarkastelu on laskettu saman standardin mukaisesti kuin yrityksen ympäristöselosteet. Laskentojen vertailukelpoisuuden varmistamiseksi laskennassa on käytetty sementtiä ja sähköä lukuun ottamatta samoja tuotevaiheen määriä ja päästöarvoja kuin vuoden 2022 ympäristöselosteissa. Vanha käytöstä poistunut CEM I -sementti, jolle jouduttiin alkuperäisessä laskennassa käyttämään geneeristä päästöarvoa, on vertailulaskelmassa korvattu nykyisin tuotannossa käytettävällä vähähiilisellä vaihtoehdolla. Kokonaissideainemäärää on pienennetty uusien tuotereseptien mukaisille tuotannossa käytettäville tasoille. Lisäksi vertailulaskennassa on huomioitu Lammin tuotannon siirtyminen uusiutuvaan sähköön alkuperätodennetun uusiutuvan energian käyttösopimuksen mukaisesti.

Mitä seuraavaksi?

Nyt on saatu iso tutkimushanke päätökseen, tarvittavat testit tehtyä, vietyä muutokset hallitusti tuotantoon ja laskettu muutoksen vaikutukset. Seuraavaksi on edessä ympäristöselosteiden päivitys. Yrityksellä on myös vielä töitä tehtävänä, jotta ensimmäiseen välitavoitteeseen – tuotekohtaisten hiilijalanjälkien puolittamiseen – päästään. Siihen pääseminen ei Lammin Betonilla vielä tarkoita, että työ vähähiilisyyden edistämiseksi loppuisi. Lopullisena tavoitteena on päästä tuotteiden osalta hiilineutraaliksi. Oikealla polulla ollaan, sillä yritys on pystynyt määrätietoisella tekemisellä askel kerrallaan pudottamaan tuotekohtaisia päästöjään lähemmäs hiilineutraaliustavoitetta. Sillä, että yritys päätti nyt viedä vähähiilisyysmuutoksen kerralla täysimääräisesti tuotantoonsa, on tuotekohtaisen päästövähennyksen lisäksi iso vaikutus myös koko yrityksen hiilijalanjälkeen. Tällaisella muutoksella on positiivisia vaikutuksia koko betonialaan.

 

Lammin Betoni Vastuullisuus Hiilineutraali rakentaminen

 

Julkaisemme artikkeleita, jotka käsittelevät vastuullisuusohjelmamme teemoja. Olemme jakaneet vastuullisuusohjelman neljään painopistealueeseen: hiilineutraali rakentaminen, resurssi- ja energiatehokkuus, työhyvinvointi ja -turvallisuus sekä asumisen turvallisuus ja elinkaarivaikutukset.