Tiedote 8.10.2024
Suomen suurin betoniharkkovalmistaja Lammin Betoni Oy siirtyi tuotannossaan alkusyksyn aikana valmistamaan vain vähähiilisiä harkkotuotteita. Siirtymää edelsi laaja-alainen, yli kahden vuoden pituinen kansallinen LOIKKA-tutkimushanke. Toteutetulla muutoksella on suora vaikutus yrityksen tuotteiden hiilijalanjälkeen. Saavutettu hiilijalanjäljen pienennys vaihtelee tuotekohtaisesti ollen suurimmillaan jopa 53 prosenttia. Siirtyminen täysin vähähiilisiin tuotteisiin on alalla harvinaista, sillä valtaosa betonialan yrityksistä tarjoaa vähähiilisiä tuotteita toistaiseksi vain optiona tavallisten tuotteiden rinnalla.
Lähes 70-vuotias lammilainen perheyritys on ottanut ison harppauksen vastuullisuustyössään siirtymällä syksyn aikana valmistamaan vain vähähiilisiä tuotteita. Tämä on betonialalla vielä harvinaista. Muutosta on edeltänyt yrityksessä ajattelutavan muutos ja iso tutkimushanke. Lammilla on perinteisenä perheyrityksenä aina totuttu toimimaan vastuullisesti, mutta vuonna 2022 yrityksen laatiman vastuullisuusohjelman myötä vastuullisuustyöstä on tullut suunnitelmallisempaa ja tavoitteellisempaa.
– Otimme nämä ympäristöselosteiden laskennassa saavutetut arvot sisäisiksi vertailuarvoiksemme ja asetimme tavoitteeksi puolittaa tuotekohtaiset päästöarvot vuodesta 2020 vuoteen 2030 mennessä. Tänä syksynä toteutetulla tuotannon muutoksella asettamamme tavoite osin jo saavutettiin, sillä kokonaispäästöt pienenivät tuoteperheestä riippuen 23–53 %, keskimääräisen pudotuksen ollessa 42 %.
Saavutettu päästövähennys on sitä suurempi, mitä enemmän tuotteen tilavuudesta on betonia. Esimerkiksi eristeharkoissa myös lämmöneristeen valmistaminen aiheuttaa päästöjä, minkä takia koko tuotteen päästöpienennys jää suhteessa eristämättömiä harkkotuotteita pienemmäksi, tiivistää Lammin Betonin markkinointi- ja kehityspäällikkö Markus Inkiläinen.
Lammin Betoni oli vuonna 2021 oikeaan aikaan liikenteessä. Yritys tiedusteli Betoniteollisuus ry:ltä, että onko alalla suunnitteilla tutkimushanketta vähähiilisyyden edistämiseksi. Ajoitus oli hyvä, sillä Betoniteollisuus ry, Talonrakennusteollisuus ry ja Väylävirasto olivat parhaillaan suunnittelemassa Aalto-yliopiston kanssa isoa tutkimushanketta betoniteollisuuden päästöjen vähentämiseksi.
Laadusta ei tingitä
Lammin omassa, yrityskohtaisessa CO2–Loikka-hankkeessa tutkittiin lopulta vuosien 2022–2024 aikana 6 erilaista seossementtityyppiä ja yhteensä 17 erilaista reseptiyhdistelmää. Kesällä 2024 yritys saavutti parhaaksi katsomallaan vähähiilisellä sideaineyhdistelmällä kaikki tuotteilleen asettamansa laatu- ja lujuusvaatimukset. Valmistettavuuden, mittatarkkuuden ja standardinmukaisten lujuustestien lisäksi yritys teetti uusilla tuotteillaan pitkäaikaiskestävyyteen liittyvät jäädytyssulatuskokeet, sekä M1-sisäilmapäästötestit. Saavutetut tulokset olivat lopulta niin hyviä, että yritys päätti vielä optimoida tuotteiden valmistusreseptejä ja pudottaa betonituotteiden valmistusresepteissään käytettävää kokonaissideainemäärää. Tämä aiheutti uuden testikierroksen, mutta sillä pystyttiin entisestään pienentämään hiilijalanjälkeä. Tehdystä muutoksesta huolimatta lopullisilla resepteillä valmistetut tuotteet ovat testien perusteella aiempiin tuotteisiin verrattuna samalla tasolla – loppulujuuksien osalta jopa hieman aiempaa parempia.
Ulkoisella laskentatyöllä luotettavat tulokset
Inkiläinen korostaa, että Lammin Betonin vastuullisuustyö halutaan pitää konkreettisena ja luotettavana:
”Vastuullisuusohjelmaamme laadittaessa yksi keskeisimmistä asioista oli, että meillä vastuullisuus ei ole niin sanotusti päälle liimattua, vaan sen tulee kuvata aidosti ja läpinäkyvästi meidän toimintaamme. Esimerkiksi vähähiilisyyden osalta asetetut tavoitteet ja saavutetut tulokset tulee olla selkeitä ja mitattavissa olevia. Siksi koemme alan yhteisen standardin mukaisen laskentatyön ja kolmannen osapuolen verifioimat ympäristöselosteet meille sopiviksi.”
Lammin Betoni on käyttänyt tuotteidensa ympäristövaikutuksen laskentatyössä AFRY Finland Oy:n asiantuntijuutta. Nyt toteutettu tuotevaiheen A1-A3 päästövähennystarkastelu on laskettu saman standardin mukaisesti kuin yrityksen ympäristöselosteet. Laskentojen vertailukelpoisuuden varmistamiseksi laskennassa on käytetty sementtiä ja sähköä lukuun ottamatta samoja tuotevaiheen määriä ja päästöarvoja kuin vuoden 2022 ympäristöselosteissa. Vanha käytöstä poistunut CEM I -sementti, jolle jouduttiin alkuperäisessä laskennassa käyttämään geneeristä päästöarvoa, on vertailulaskelmassa korvattu nykyisin tuotannossa käytettävällä vähähiilisellä vaihtoehdolla.
Kokonaissideainemäärää on pienennetty uusien tuotereseptien mukaisille tuotannossa käytettäville tasoille. Lisäksi vertailulaskennassa on huomioitu Lammin tuotannon siirtyminen uusiutuvaan sähköön alkuperätodennetun uusiutuvan energian käyttösopimuksen mukaisesti.
Mitä seuraavaksi?
Lammin Betonilla on aihetta tyytyväisyyteen, mutta vain vähäksi aikaa. Nyt on saatu iso tutkimushanke päätökseen, tarvittavat testit tehtyä, vietyä muutokset hallitusti tuotantoon ja laskettu muutoksen ympäristövaikutukset. Seuraavaksi on edessä ympäristöselosteiden päivitys. Yrityksellä on myös vielä töitä tehtävänä, jotta ensimmäiseen välitavoitteeseen – tuotekohtaisten hiilijalanjälkien puolittamiseen – päästään.
– Työ jatkuu edelleen. Onneksi betonialalla tuntuu olevan yhteinen tahtotila tässä työssä, joten katseemme kääntyy oman tekemisen lisäksi myös sementti- ja eristevalmistajiin, sekä tietysti tuotteiden loppukäyttäjiin. Olen vakuuttunut, että Lammi pääsee omiin tavoitteisiin. Toivottavasti myös asiakkaat arvostavat enenevässä määrin vähähiilisiä tuotteita markkinoilla ja käyttävät vähähiilisyyttä yhtenä valintaperusteena, summaa Inkiläinen.
Tuotekohtainen hiilijalanjäljen puolittaminen ei Lammin Betonilla tarkoita, että työ vähähiilisyyden edistämiseksi loppuisi. Lopullisena tavoitteena on päästä tuotteiden osalta hiilineutraaliksi. Oikealla polulla ollaan, sillä yritys on pystynyt määrätietoisella tekemisellä askel kerrallaan pudottamaan tuotekohtaisia päästöjään lähemmäs hiilineutraaliustavoitetta. Sillä, että yritys päätti nyt viedä vähähiilisyysmuutoksen kerralla täysimääräisesti tuotantoonsa, on tuotekohtaisen päästövähennyksen lisäksi iso vaikutus myös koko yrityksen hiilijalanjälkeen. Tällaisella muutoksella on positiivisia vaikutuksia koko betonialaan. Samaa mieltä asiasta on myös Aalto-yliopiston betonitekniikan professori Jouni Punkki:
– Kun Lammilta oltiin minuun Loikka-hankkeen jälkeen yhteydessä ja kerrottiin, että yritys ei pelkästään tarjoa vähähiilisiä tuotteita optiona, vaan siirtyy tuotannossaan täysin vähähiilisiin tuotteisiin, olin positiivisesti yllättynyt. On hienoa, että Loikka-hankkeen tutkimustulokset on viety täysimääräisenä käytäntöön ja Lammi näyttää omalta osaltaan suuntaa koko alalle, kertoo Jouni Punkki Lammin Betonin toteuttamasta vähähiilisyysmuutoksesta.
Lisätietoja:
Markus Inkiläinen, Markkinointi- ja kehityspäällikkö, Lammin Betoni Oy
+358 20 7530 408, markus.inkilainen@lammi.fi
Jouni Punkki, Betonitekniikan professori, Aalto-yliopisto
+358 40 5778 764, jouni.punkki@aalto.fi
Kuvat: Lammin Betoni Oy. Saatavilla: markus.inkilainen@lammi.fi