Monen osatekijän summa – kivitalo rakentuu osaurakoiden

Osaurakointi on kustannustehokas tapa rakennuttaa kivitalo. Vaikka monen palasen hallinta voi tuntua haastavalta, ei rakennuttaja ole kivitalounelmansa kanssa yksin, vaan ammattilaiset auttavat häntä juuri niin paljon kuin rakennuttaja haluaa.

Unelmien taloja avaimet käteen -periaatetta mukaillen rakennuttavan Premium Housen Jari Laine tietää, että kivitalopuolella osaurakointi on arkipäivää. Koska kivitalot suunnitellaan aina yksilöllisesti asiakkaan tarpeet ja toiveet huomioiden, ei tarjolla ole valmiita pakettiratkaisuja vaan kivitalosta haaveileva lähtee toteuttamaan unelmaansa joko omatoimirakentaen talomyyjän avustuksella tai osaurakoituna projektinjohtajan vetämänä.

– Ammattilaisen johtama osaurakointi on itse asiassa monelle asiakkaalle turvallisin tapa rakentaa kivitalo, sillä silloin iso urakka pilkotaan palasiksi, jotka kilpailutetaan erikseen. Jokaiseen vaiheeseen valitaan osaavat tekijät, joiden ammattitaidon turvin uusi koti rakentuu juuri sellaiseksi kuin asiakas on toivonut, Jari Laine kertoo.

Hänen mielestään kivitalosta haaveilevat ihmiset eivät kavahda osaurakointia, vaan he ymmärtävät, että projektijohtoinen malli turvaa talounelman toteutumisen ja pitää budjetin aisoissa.

– Osaurakoidun projektin alkumetreillä pitää toki tehdä melko paljon valintoja ennen kuin kokonaisuuden hinta-arvio hahmottuu kunnolla, mikä voi tuntua alkuun raskaalta. Samat valinnat olisivat joka tapauksessa edessä jossain kohtaa urakkaa, Laine selventää.

Vaihe vaiheelta ammattilaisten tukemana

Tulevan kivitalon omistajan näkökulmasta osaurakointi on sitä tehokkaampi rakentamisen tapa, mitä aikaisemmassa vaiheessa ammattilaiset otetaan mukaan projektiin. Osaurakoidun rakennusprojektin voi toteuttaa joko niin, että rakennuttaja toimii projektinjohtajana itse, tai niin, että hän palkkaa rinnalleen ammattilaisen, joka pitää projektin langat käsissään.

Kun itselle sopivaa vaihtoehtoa pohtii, kannattaa olla rehellinen niin oman osaamisen kuin ajankäytönkin suhteen. Ammattimainen projektinjohtaja on tavoitettavissa aina tarvittaessa, ja hän osaa todennäköisesti vastata yllättäviinkin kysymyksiin nopeasti. Toisaalta rakennuttaja tuntee oman kotinsa sitä paremmin, mitä enemmän hän on mukana projektissa.

– Kokemattomalta rakennuttajalta projektinjohtotyöt vievät satoja tunteja, mutta häntä tehdyt ratkaisut ja rakennusprojektin onnistuminen kiinnostavat varmasti eniten. Hyvän vastaavan mestarin ja talovalmistajan ammattilaisten tuella rakennuttaja onnistuu kyllä projektinjohtotehtävässään, jos hänellä vain on siihen intoa ja aikaa, Lammi-Kivitalojen asennuskoordinaattori Joonas Sipari arvioi.

Jos taas talounelmalleen haluaa ammattimaisen projektinjohtajan, voi hänet palkata joko työpariksi itselleen tai vastaamaan koko projektista. Mitä isomman vastuun ammattilainen urakasta ottaa, sitä enemmän rakennuttaminen muistuttaa avaimet käteen -periaatteella tekemistä.

– Kun ammattilainen on mukana alusta alkaen ja kilpailuttaa toimittajat sekä laatii aikataulun ja budjetin, on hän yleensä säästänyt oman palkkionsa verran jo maanrakennustöiden ja talotoimittajan valinnan jälkeen. Kokemus ja verkostot auttavat tekemään hyviä ja kustannustehokkaita ratkaisuja nopeastikin, Jari Laine kertoo.

Samaa mieltä on Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskuksen (PRKK) toimitusjohtaja Mikko Juva, joka suosittelee vähintään rakennuttajan työpariksi palkatun projektinjohtajan hyödyntämistä.

– Osaaminen ja ammattitaito tuovat säästöjä. Kun työnjaon tekee järkevästi, oppii rakennuttaja paljon, sillä hän pääsee aktiivisesti mukaan projektiin ammattilaisen rinnalla. Tällöin kysymyksiin ja  muutostarpeisiinkin pystytään reagoimaan nopeammin, jolloin syntyy aina säästöä, Juva pohtii.

Artikkeli julkaistu alun perin Lammi Koti 2024 –lehdessä.

Tilaa Lammi Koti 2024 -lehti