Valuharkko on nopea ja luja rakennusmateriaali
Nopeus
Valuharkoilla on nopea rakentaa, koska harkkoja ei muurata, vaan ne ainoastaan ladotaan. Usein sähkö- ja putkitekniikan asentaminen valuharkkoihin mielletään ylimääräisenä ja hitaana työvaiheena. Muurattavissa umpiharkoissa tekniikan asentaminen tehdään kuitenkin vasta jälkikäteen urittamalla valmiit rakenteet kulmahiomakoneella ja urat/roilot joudutaan tekniikan asentamisen jälkeen peittämään. Muottiharkoissa taas tekniikka asennetaan harkkoihin ennen valua harkkojen valuonteloihin. Kun valuontelot valetaan täyteen, saadaan kerralla valmis rakenne, jota ei tarvitse jälkikäteen urittaa.
Lujuus ja mitoituskestävyys
Rakennustavan lisäksi suurimman rakenteellisen eron muodostaa valuharkoissa olevat pystysuuntaiset valuontelot. Nämä valuontelot mahdollistavat betoniterästen käytön myös pystysuunnassa, jolloin valmis rakenne on sekä vaaka- että pystysuuntaan raudoitettu.
Pystysuuntaisen raudoituksen sekä harkkojen paremman tiheyden ja puristuskestävyyden ansiosta rakenteesta saadaan huomattavasti kestävämpi muurattuihin rakenteisiin verrattuna. Tästä syystä valuharkot ovat kasvattaneet suosiotaan kaikissa rakenteissa, erityisesti niissä, missä kuormitusta kohdistuu enemmän. Esimerkiksi kellarikerrosten maanpaineseinät, maanpainetukimuurit, korkeiden tilojen seinät joihin kohdistuu katto- tai välipohjakuormien lisäksi tuulikuormat, pitkiä jännevälejä aiheuttavat palkit (leveät ikkunat, autotallien/-hallien oviaukot) sekä kapeat pilarimaiset rakenteet.
Pinnoitettavuus
Hyvän ominaistiheyden omaavia muottiharkkorakenteita ei myöskään tarvitse erikseen slammata, vaan pinta on valmis pinnoitettavaksi. Maanalaisissa rakenteissa käytetään kosteuseristeenä joko bitumihuopaa tai patolevyä. Näkyviin jäävät rakenteet voidaan pinnoittaa käytännössä millä tahansa pinnoitteella.