Maailman onnellisin koti

teksti Jorma Välimaa kuvat Hans Koistinen

Suomi on maailman onnellisin maa ja Pirkkala sen onnellisin paikkakunta. Pirkkalan uljain rakennus, 400-neliöinen kivitalo on arvatenkin maailman onnellisin koti.

Pari vuotta sitten valmistunut kahden kerroksen kivitalo tarjoaa asumiseen täydellisyyttä hipovat puitteet. Tonttikin on samanaikaisesti taajamassa ja luonnon keskellä, pihasta näkee Pirkkalan kuntakeskuksen tornitalot ja päätä kääntämällä silmien eteen avautuu peltomaisema kohti vanhan maalaistalon pihapiiriä. Taloon sisään astuessa tilaa riittää kaikkiin suuntiin, neliöitä on hivenen päälle 400 ja olohuoneessa katto kohoaa kuuden metrin korkeuteen. Huoneita on reilusti enemmän kuin talossa yksin asuva isäntä ehtii käyttää. Vieraita varten löytyy useampikin makuuhuone. Alakerrasta löytyy kotikuntosali ja yläkerrasta biljardihuone. Sen vieressä on baarinurkkaus karaokelaitteineen. Baarissa löytyy ikkunoita paitsi ulkoseinistä myös viereiseen olohuoneeseen. Korkea sisäikkuna lisää kodin avaruutta.

Talon isännälle paikka on tuttu, koko elämän mittainen koti. Uuden kivitalon paikalla seisoi aiemmin hänen lapsuudenkotinsa, 60-luvulla rakennettu tiilitalo. Rakennusoikeutta tontilla on 400 neliötä. Kun tuli aika nykyaikaistaa asumisen puitteet, otettiin kaikki lupaneliöt käyttöön. Ehkä talosta olisi tullut vieläkin kookkaampi, jos rakennusoikeutta olisi ollut enemmän.

Kynnys rakennusprojektiin lähtemiseen oli matala, kun toiveiden talo oli selkeänä ajatuksissa. Ehdoton lähtökohta oli komea kivitalo niin ulkonäön kuin helpon kunnossapidon vuoksi. Rakenteiden toimittajana Lammi Kivitalo oli myös vaihtoehdoton valinta. Kivitalojen markkinajohtajan kokemus ja tunnustettu laatu merkitsivät niin paljon, että muiden toimijoiden puoleen ei käännytty edes tarjousta pyytääkseen.

Pohjaratkaisusta oli rakennuttajalla selkeät ajatukset ja se jäi voimaan arkkitehtien hiottua pieniä yksityiskohtia. Komea ulkonäkö on arkkitehtikaksikon Tiina Vimpari ja Tuomo Nakari käsialaa. Yksityiskohdista rakennuttajaa miellyttävät erityisesti pitkien seinien pylväiköt. Talon perusmuoto on modernien kivitalojen tapaan selkeä, mutta rakenteesta löytyy runsaasti omaperäisiä yksityiskohtia. Asuintilat löytyvät neliönmuotoisten seinien sisältä ja aputilojen siipi liittyy niihin vinottain. Alakerrassa siivestä haukkaa valtaosan iso autotalli. Sen päällä on takalla varustettu lasitettu terassi ja sen vieressä kookas kattoterassi. Se on kesäaikana ahkerassa käytössä. Töistä kotiin tullessa isäntä usein valmistaa ruoan terassin kesäkeittiössä ja istuu iltaa ulkona.

Näyttävät laatat tilattiin suoraan Italiasta

Yhtä selkeänä lähtökohtana kuin talon kiviseinät oli sisustuksen väritys. Niin pinnat kuin kalusteet ovat joko valkoisia tai mustia. Jopa niin tarkasti, että biljardipöydän alkuperäinen vihreä verka vaihdettiin tummanharmaaksi.

Kaikki sisustusvalinnat ovat asukkaan itse tekemiä. Ostoksia tehdessä ei ajateltu minkäänlaisia kompromisseja, valinnat tehtiin laatu edellä vähäisimmätkin tinkimiset unohtaen. Isoin hankinta oli kodin kaikki laatat, jotka tilattiin suoraan valmistajalta Italiasta. Atlas Concorden lähettämä kuorma painoi yli 20000 kiloa. Suurimmat, 120 x 240 laatat löytyvät eteisestä. Vaikka neliöitä on siinäkin runsaasti, lattia peittyi seitsemällä laatalla. Mustapohjaisissa lattioissa on marmorikuviointi.

Ison kivitalon akustiikkaa on tarpeen parantaa pehmeillä elementeillä. Tässä onnistuttiin yllättävän hyvin trendikkäällä ja tyylikkäällä rimakatolla. Puurimojen alle asennettu kangas pehmentää ääniä tehokkaasti eikä akustiikkatauluja ole tarvittu kuin yksi, oleskelutilojen keittiöpäätyyn ripustettu mustavalkoinen sisustuselementti. Taulussa on talosta hiilipiirustus.

Keittiön kalusteet on hankittu Tampereen Keittiömaailmasta, joka nyttemmin on vaihtanut nimensä Novartiksi. Kokonaisuus on kookas, saarekkeen lisäksi työ- ja säilytystilaa on kahdella kaappiseinällä. Tasot ovat luonnonkiveä ja liesituuletin on asennettu kattoon. Talon isäntä on sen tehoon tyytyväinen.

Sisustuksen tyyli on moderni, jolloin Gradon lasikaiteinen avoportaikko oli itsestään selvä valinta. Alta valaistut askelmat on kiinnitetty seinään piilotettuun teräselementtiin.

Kodista löytyy erikoisia valaisimia useista huoneista. Olohuoneen katosta laskeutuu 22 erikokoista pallovalaisinta. Ne talon sähköinsinöörin opin saanut isäntä on rakentanut omin käsin. Erityisen hauskoja valaisimia ovat biljardihuoneen seinällä kiipeilevät apinat. Erilaisia valaisimia 300 neliön asuintiloissa on paljon.

Lähtökohtana musta-valkoinen kivitalo

Huonekaluista valtaosa on mustia. Ne on hankittu tarkoilla mitoilla uuteen kotiin. Kokoa pitää olla reilusti, kun jokaisessa huoneessa on runsaasti neliöitä.

Hämyisyys jatkuu kosteissa tiloissa. Sekä pesuhuoneen että saunan seinät ovat tyylikkään harmaita. Tilavassa löylyhuoneessa on Cariitin Taive-koivuvanerilauteet. Tila ei lopu kodinhoitohuoneessakaan, jossa mahtuisi vaivatta hoitamaan suurperheenkin vaatehuollon. Kotia sisustaessaan isäntä halusi vain parasta eikä tiloista tarvinnut tinkiä.

Kodin seinien sisältä löytyy kuntosalikin. Iso talo tarjoaa kaiken tarpeellisen vapaa-ajanviettoon. Yläkerran lasitettu terassi on kookas ja takka pidentää sen käyttöä keväisin ja syksyisin. Lasiseinän takaa löytyy niin ikään kookas kattoterassi, jossa talon isäntä usein viettää iltojaan työpäivän jälkeen. Terasseillakin pintojen ja kalusteiden värimaailma noudattelee samaa kurinalaisuutta kuin sisätiloissa.

Ostosähköä tarvitaan vain 3500kW vuodessa

Talon rakennustyöt sujuivat ongelmitta, täysin suunnitelmien mukaan projektin mittavuudesta huolimatta. Isäntä oli omin käsinkin touhussa mukana. Hän huolehti aluksi maatöistä ja projektin edetessä rakensi taloon sähköt. Kaivinkone on hänelle eräänlainen harrastusväline ja kaivuuhommia on tullut tehtyä muutaman kaverinkin tonteilla.

Talo valmistui muutama vuosi sitten. Edessä on paljon huolettomia asumisvuosia, sillä kivitalo on tunnetusti helppohoitoinen. Kokemus on myös osoittanut, että asuminen on vähintäänkin kohtuuhintaista. Vuotuinen sähkönkulutus on 12500 kilowattituntia. Katon aurinkopaneelit tuottavat 9000 kW, joten ostosähköä maalämmöllä varustettu talo tarvitsee ainoastaan 3500 kW vuodessa. Määrä on uskomattoman pieni, kun talo vastaa kooltaan reilusti kahta normaalia suomalaistaloa.

Kotiinsa sataprosenttisen tyytyväinen asukas kutsuu uutta kotiaan onnellisuuden keskipisteeksi. Kaikki on juuri niin kuin pitääkin. Kun Pirkkala on vielä tutkitusti Suomen onnellisin ja elinvoimaisin paikkakunta. Kesällä kunnan viihtyisyyttä lisää Pyhäjärvi. Siitä näkee pilkahduksen tämänkin talon ikkunoista kun oikein tarkasti katsoo.

Tässä talossa onnellinen mies voi halutessaan asua loppuelämänsä. Hyvin tehty kivitalo kestää. Siinä riittää kotia tulevillekin sukupolville.

Artikkeli julkaistu alunperin Uusi Koti 2/2024 -lehdessä.
Lisää kohteen kuvia löydät Talogalleriastamme.

Palaa takaisin Talotarinoihin »