Näyttäviä neliöitä
teksti Jutta Rissanen kuvat Paula Osenius
Viivi ja Antti Rintasen kivitalossa kiteytyvät kaikki pariskunnan asumisen unelmat. Toteutumisen eteen on tehty rutkasti töitä itse, mutta sen lisäksi pariskunta uskalsi luottaa myös rakennustiimiin mukaan valittuihin ammattilaisiin.
Omannäköisen kodin rakennuttamisesta oli puhuttu jo kauan, kunnes eräänä päivänä päätettiin lopultakin tarttua tositoimiin omien unelmien saavuttamiseksi. Viivi ja Antti Rintanen halusivat kodikseen persoonallisen ja juuri heidän perheensä tarpeita varten suunnitellun kivitalon. Tontti ostettiin sukulaisilta Espoosta, vanhan kodin lähettyviltä. Kun pankkikin näytti vihreää valoa tälle suurprojektille, päätettiin se polkaista käyntiin.
– Tarvitsimme etenkin tilaa lapsiperheellemme. Tuossa vaiheessa meillä oli neljä lasta ja halusimme kaikille omat huoneet, sekä riittävästi avaruutta ympärillemme. Miehelläni oli vain muutama reunaehto talon suhteen ja muutoin hän antoi minulle vapaat kädet. Minä olin hahmotellut paljon tarkempia toiveita eri tiloista ja talon ulkonäöstä, Viivi Rintanen kertoo.
Naisenergiaa tekijätiimissä
Kodiksi ei haluttu ihan perinteistä, suomalaistyylistä kotia. Siksipä arkkitehdiksikin tarvittiin erityisen taitavaksi tiedetty ammattilainen.
– Halusimme suunnittelijaksi ehdottomasti Hannele Haatajan! Ja hän oli täydellinen valinta tehtävään. Hänen työnjälkensä on ennakkoluulotonta ja avarakatseista, ja hänen suunnitelmissaan toiveemme realisoituivat täysin. Lisäksi itsekin äitinä hänellä oli aivan omanlainen ote tässä projektissa.
Viivi teki paljon esivalmisteluja saadakseen välitettyä mahdollisimman täsmällisiä toiveita Hannelelle. Hänen Instagram tilinsä (@kotimatka) täyttyi vähitellen kuvakollaaseista, pohdinnoista ja kyselyistä kanssarakentajille. Niistä oli valtava apu lopullisen tyylin löytämisessä.
– Jossain kohtaa tuli pieni epäusko, ovatko toiveemme kuitenkin aivan liian radikaaleja? Silloin appiukkoni lohdutti ja muistutti, että rakennutamme kotia itsellemme, jolloin sen täytyy vastata meidän unelmiamme.
Jo heti alkuvaiheessa tiimiin pestattiin myös toinen tärkeä nainen, sisustussuunnittelija Linda Baki, jonka töitä Viivi oli ihastellut näkemissään asuntomessukodeissa.
– Loppujen lopuksi huomasin kerääväni ympärilleni naisenergiaa puhkuvan huippuammattilaisten luottotiimin, jolta onnistui mikä tahansa, Viivi nauraa.
Tilaa kaikille
Kerätyistä esimerkkikuvakollaaseista ja omista paperille tehdyistä hahmotelmista käy ilmi, että Antin, ja etenkin Viivin, unelmien koti on amerikkalaistyylinen, vahvailmeinen ja erittäin luonteikas, valkoiseksi rapattu, pariin kerrokseen rakennettu kivitalo terävine harjakattoineen. Viivi mainitsee yhdeksi omaksi sisustusinspiraatiokseen New Yorkissa sijaitsevan hotelli The Brooklyn Bridgen. Siinä häntä ovat aina ihastuttaneet muun muassa korkeat, loftmaiset tilat, suuret ruutuikkunat ja sisustuksen rouheus.
Antin rakentamisen reunaehdot sijoittuivat lähinnä talon pohjakerrokseen.
– Koska tontti on rinnetontti hyödynsimme sitä rakentamalla sinne toiminnallisen kellarikerroksen, jonka päälle tuli kaksi asuinkerrosta. Tällä tapaa saimme maksimoitua käytettävät neliömäärät.
Kellarikerrokseen tehtiin lämmin autotalli, jolloin autoon voi kävellä asuintiloista vaikka paitahihasillaan talvipakkasillakin. Tilaa varattiin myös suurelle kuntosalille – nämä molemmat olivat Antin ehdottomia toiveita. Loput neliöt jaettiin arkieteisen, varaston ja teknisen tilan kesken.
Maan tasalla oleva ensimmäinen asuinkerros on pyhitetty lähinnä yhteiselle oleskelulle ja saunatiloille. Kodin ylimpään kerrokseen sijoittuvat viisi makuuhuonetta ja kylpyhuoneet.
Vanhempien makuuhuoneen yhteyteen toivottiin omaa kylpyhuonetta ja vaatehuonetta.
Rakennuslupa sisään
Pitkän etukäteissuunnittelun jälkeen arkkitehtipiirustukset saatiin valmiiksi. Kun Hannele Haataja ilmoitti huhtikuun alussa 2020 rakennuslupahakemuksen lähteneen, alkoi siitä muutaman kuukauden odottelu, jonka aikana suunnitelmia hiottiin valmiiksi.
Talotoimittajaksi ja yhteistyökumppaniksi valikoitui pitkän kilpailutuksen jälkeen Lammi-Kivitalot.
– Peräänkuulutimme tietenkin luotettavuutta, laatua ja tällaisen suuremman kohteen toteutuskykyä, ja näitä kaikkia Lammilta löytyy. Lopulta yksi ratkaisevista tekijöistä oli myös ihan huikea asiakaspalvelu, jota saimme ensimmäisestä tapaamisesta alkaen. Se teki meihin suuren vaikutuksen.
Heti rakennusluvan saamisen jälkeen alkoivat maatyöt kallion räjäytyksillä kesäkuussa 2020. Pian sen jälkeen valettiin jo Lammi Tassu -anturoita ja ensimmäinen harkkokuorma saatiin tontille heinäkuun alussa. Harkko harkolta kivitalo nousi kohti korkeuksia.
Työt kestivät kaikkiaan kaksi vuotta ja se oli Viivin mukaan monivaiheinen seikkailu. Pariskunta ei itse osallistunut varsinaiseen rakentamiseen, tarvittavat päätökset ja valinnat tehtiin omien töiden ohessa päivittäin. Apuna oli luottotiimi etenkin, kun oman spesiaalin mausteensa rakennusaikaan toi Viivin raskaus.
– Onneksi suunnittelimme riittävästi makuuhuoneita, että tilaa riittää kaikille lapsille! Viivi nauraa.
– Itse rakentaminen sujui ilman suurempia ongelmia. Kaksi vuotta oli kuitenkin pitkä ja työläs rupeama.
Upeaa arkkitehtuuria
Valtavan kokoisista, mustista ruutuikkunoista siivilöityvä valo lankeaa ensimmäisen kerroksen avotilaan. Keskeltä tila on huikaisevan korkea, mutta silti tilassa ei liiemmin kaiu, sillä se on taltutettu pehmeyttä tilaan tuovalla rimakatolla, portaikkoa reunustavalla rimaseinällä ja vinyyliparkettilattialla. Nimenomaan tässä tilassa arkkitehdin oivaltavat tilaratkaisut näkyvät selkeimmin. Avotilaa kiertää toisessa kerroksessa kävelysilta, jonka alle sijoitettiin keittiö. Tämä ratkaisu mahdollisti tekniikan ja valaisun piilottamisen rakenteiden sisälle. Huonekorkeuksien vaihtelulla avotilaan luotiin jännitteitä ja mielenkiintoista rytmiikkaa.
– Halusimme tähän tilaan keskelle mahdollisimman pitkän ruokapöydän, jonka ympärille mahtuvat kaikki lapsemme, sekä ystävät ja sukulaiset syömään.
Neljä metriä pitkä saareke ja musta puuviiluinen keittiökaapistokokonaisuus on linjoiltaan huonekalumainen ja se istuu paikalleen täydellisesti. Sen toiminnallisuudet on saatu integroitua lähes huomaamattomiksi, keittiöksi sen paljastaa vain muutama kodinkone.
– Tässäkin tapauksessa ratkaisi laatu ja asiakaspalvelu. HTH:n Tia-Maria Pakkanen suunnitteli kanssamme keittiön sekä kaikki kodin kiintokalusteet. Lopulta meistä tuli oikein hyviä ystäviä.
– Suuri saareke toimii aputasona arjessa ja juhlissa, se on jo testattu hyvin toimivaksi ratkaisuksi.
Pariskunta on ilmeisen onnellinen uudesta kodistaan. Tilaa riittää vaikka perheeseen on syntynyt nyt rakentamisen päätyttyä kuudeskin lapsi. Tuiki tarpeellista aikuisten keskeistä parisuhdeaikaa vietetään usein alakerran kuntosalilla yhdessä treenaten.
– Yksi lempipaikoistani on ruutuikkunoiden eteen sijoitettu sohva. Istun ja rauhoitun siinä usein iltaisin, kun lapset ovat menneet nukkumaan. Suuresta kattoikkunasta näkee taivaalle ja tuijottelen siinä tähtiä ja kuuta. Edelleen uusi kotimme tuntuu lähes epätodellisen ihanalta.
Artikkeli julkaistu alun perin Talo 5/2023 -lehdessä.
Lisää kohteen kuvia (kohde nro 70) löydät Talogalleriastamme.