Arkkitehtuuria valon ehdoilla

toimittanut Minna Mäkelä kuvat Paula Osenius 

Pienelle tontille suunniteltu koti on suunnittelun mestarinäyte. Tässä talossa nautitaan valon kierrosta, avarien tilojen toimivuudesta ja luontoyhteydestä.

Maria ja Roope Lahdenperän kivitalo on rakennettu Turkuun vanhalle omakotitaloalueelle. Ympäristö ja tontin koko määrittivät, minkälainen talo tähän oli mahdollista rakentaa.

– Rakennusvirasto antoi rakentamiselle tarkat reunaehdot. Uuden rakennuksen tuli istua ympäröivään maisemaan, sen tuli olla puolitoistakerroksinen ja neliömäärä oli rajattu. Kotimme näyttää kadunpuolelta hyvin erilaiselta kuin suojaisan sisäpihan puolelta, Roope kertoo.

Pariskunta halusi ehdottomasti rakentaa tälle tontille, sillä alue oli jo lähtökohtaisesti erityisen merkityksellinen Marialle.

– Minulla on täältä paljon ihania muistoja, sillä isovanhempani asuivat tällä kadulla. Nyt myös sisareni perheen koti on muutaman talon päästä meistä.

Meille tämä paikka tulee merkitsemään aina paljon, sillä kun olimme hankkineet tämän tontin, päätimme mennä naimisiin. Vihkiminen pidettiin tässä tontilla, puutarhassa kasvaneiden puiden alla. Vasta sen jälkeen aloitettiin rakennustyöt.

Hyvä suunnittelu takaa kustannussäästöjä

Pariskunnalle oli alusta saakka selvää, että talosta tulee Lammi Kivitalo. Kaarle Koivukangas Lammilta hahmotteli tontille pariskunnan toiveidenmukaista taloa. Eniten haasteita aiheutti autotallin sijoittaminen, kunnes keksittiin poikkeuksellinen ratkaisu. Autotalli sijoitettaisiin sisäpihan puolelle terassikannen alle, ja sinne ajetaan kadulta alas laskeutuvaa tietä pitkin.

Rakennustyöt ulkoistettiin ammattilaisille, Maria ja Roope vain valvoivat asioiden sujumista ja pitivät työmaan siistinä.

– Me hoidimme myös logistiikkaa ja aikataulutuksia, sekä haimme tarvikkeita nopealla aikataululla rautakaupoista.

– Tämä on meidän ensimmäinen kokemuksemme rakentamisen projektipäällikön hommista. Voimme olla ylpeitä, sillä meidän oikeat työpäivämme käsittävät lähinnä tietokoneen enterin painamista.

Rakennustöissä oli hyvin suunniteltu työjärjestys, joka osoittautui myös varsin kustannustehokkaaksi.

– Tontilla piti räjäyttää kalliota ja autotallin sijoituspaikan vuoksi takapihan muotoilu oli tarkkaa. Päätimme tehdä sisäpihan valmiiksi ennen kuin varsinaiset rakennustyöt alkoivat, sillä sen jälkeen sinne ei pääsisi enää isoilla koneilla, Roope kertoo.

– Meillä oli todella kokenut maaurakoitsija, jolla oli hyviä ehdotuksia myös pihan viimeistelyn suhteen. Nyt samalla kertaa meille valmistuivat maantasoitukset, istutusaltaat, kallion kuorinta ja ulkovalojen kaapelointien viennit, tämä säästi lopullisissa kustannuksissa paljon. Enkä tiedä olisimmeko edes jaksaneet paneutua ulkotiloihin näin perusteellisesti rakentamisen jälkeen.

Oivaltavaa arkkitehtuuria

Maria ja Roope kiittelevät onneaan hyvistä yhteistyökumppaneista. Niitä osui rakentamismatkan varrelle paljon.

– Alkaen jo heti Lammin myyjä/suunnittelija Kaarle Koivukankaasta. Hän sai kiinni visioistamme ja suunnitteli meille sellaisen talon kuin unelmoimme.

Tässä puolitoista kerroksisessa talossa on asuinneliöitä 176. Keskikerroksessa ovat keittiö, oleskelutilat ja yksi makuuhuone. Yläkerrassa sijaitsevat makuuhuoneet ja kellarikerroksessa on autotallin ohella kodinhoitotilat, sauna ja kuntosali. Tilasuunnittelussa on otettu huomioon tarkoin valonkierto. Harkituilla ikkuna-aukotuksilla huoneet ovat valoisia ja ilmavia aamusta iltaan. Keskikerroksessa näkyy oivaltava suunnittelu: huonekorkeuksien vaihtelulla tiloista tehdään mielenkiintoisia ja suurista maisemaikkunoista avautuva näkymä tuntuu osalta olohuonetta. Samalla kattorakenteisiin saatiin piiloon tekniikkaa.


Pariskunnan visuaalisuus näkyy muun muassa pintamateriaalien ja kalusteiden valinnassa. Jokainen hankinta on tarkoin harkittu ja istuu paikalleen täydellisesti.

– Tiesin, että kun menemme portaita valmistavan Gradon myymälään, ei sen jälkeen mikään muu porrasratkaisu tyydytä meitä, Roope nauraa.

– Kellarikerroksesta nouseva porrasratkaisu on taas idea asuntomessuilta, sen halusimme ehdottomasti toteuttaa kotonamme, Maria muistaa.

Jotta kokonaisuus olisi tasapainoinen, valittiin vaaleiden kiviseinien rinnalle paljon puupintaa.

– Halusimme katoksi ehdottomasti rimakaton ja lattiaksi leveälankkuisen parketin. Materiaalit hillitsevät myös kaikua, lisäksi seinälle asennettiin muutamia akustiikkalevyjä.

Kotiin valittiin kaikki kiintokalusteet Noblessaa myyvältä Silkkitimpurit Oy:lta ja lopputulos on todella mieluinen.

– Samalta toimittajalta tuli keittiön lisäksi säilytyskalusteet koko kotiin, sekä olohuoneen tv:n alla oleva kaapisto. Emme tuoneet aiemmasta kodista juurikaan huonekaluja, vaan ostimme näihin tiloihin sopivat uudet kalusteet Vepsäläiseltä. Ainoastaan ruokapöytä on teetetty puusepällä mittojen mukaan.

Asumisen unelmat toteen

Rakentamiseen meni aikaa lähes puolitoista vuotta kaikkineen ja uudessa kodissa on asuttu nyt toissa vuoden syksystä alkaen. Pariskunta on yhtä mieltä, että rakennusprojekti meni täysin nappiin.

– Onneksemme meillä oli kokeneet ja luotettavat yhteistyökumppanit ja rakentajat. Tämänhetkisen tiedon perusteella palkkaisimme kuitenkin ulkopuolisen projektipäällikön, sillä se teetti yllättävän paljon töitä ja vei energiaa.


Kaikkialle kodin kosteisiin tiloihin valittiin laatat Pukkilan valikoimasta.


Sauna on Sauna Managerin käsialaa. Paneelit ja lauteet ovat tervaleppää.

Suunnittelun lähtökohtana niin sisä- kuin ulkotiloissakin oli visuaalisuuden ohella tilojen vaivaton toimivuus ja helppo huollettavuus. Koti näyttää nyt valmiina tismalleen siltä kuin ennakkoon suunniteltiin ja käyttökokemuksen perusteella voidaan sanoa, että se toimii käytännössä jopa paremmin kuin edes osattiin unelmoida.

Artikkeli julkaistu alun perin Talo 2/2024 -lehdessä.
Lisää kohteen (kohde nro 72) kuvia löydät Talogalleriastamme

Palaa takaisin Talotarinoihin »